Voorbereidingen voor de overdracht

Gepubliceerd op 12 januari 2024 om 13:24

17 februari 2022

Vandaag mailt het notariskantoor. De definitieve koop, en dus het sleuteloverdracht moment ( joehoeii) kan op 3 mei gaan gebeuren, dan kan de laatste officiële handtekening eronder! Ik mail het notariskantoor terug met de vraag of het wellicht 5 of 6 mei kan, dit i.v.m. het  werk  van manlief.

Gelijk na dit mailtje maar even contact gezocht met de makelaar. Bij oplevering van het huis moet namelijk de waterstand en de elektriciteit stand doorgegeven worden. Ik vraag hem gelijk of de huidige eigenaar het asbest wat in het atelier staat wil afvoeren. Zijn antwoord: 'dat zijn ze niet verplicht om te doen'

 Dan weten we genoeg, dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Hij vraagt ook of ik aanwezig kan zijn bij het opnemen van alle standen. Ik wacht even het notariskantoor af, kijken of de datum inderdaad verschoven kan worden. En dan denk ik dat ik inderdaad daarheen zal gaan. Een week voor de overdracht.

18 februari 2022

Vandaag is het helemaal duidelijk dat ik inderdaad aanwezig moet zijn voor het opnemen van de standen, en dus een laatste huisinspectie. Want er is een serieuze storm over Europa aan het trekken ( Eunice) die aardig wat schade achterlaat. De scholen gaan met het middaguur in heel Nederland dicht, de NS rijdt vanaf 14:00 niet meer, de kustprovincies hebben code rood en de rest van Nederland code oranje.  Naast de verantwoordelijkheid voor ons huis hier in Varik, voel je opeens ook de zorg over het huis in La Bazoge. Zo voelt het dus als je straks inderdaad de eigenaar bent!   In Nederland is er aardig wat schade hier en daar aan huizen ( op de stokerij in Varik is een grote eik gevallen, dak helemaal stuk). Hoe zou het in Normandië zijn? Ik zoek op Franse nieuwssites en zie een omgevallen vrachtwagen midden op de brug van Normandië.  Het is dus inderdaad wel extra belangrijk om het huis, voor het zetten van de handtekening, te zien. Ligt het dak er nog op, geen ingestorte muren en omgevallen bomen?

 

10 maart 2022

In de tussentijd weer heel wat heen en weer gemaild met de makelaar om tot een afspraak te komen om het huis, vóór de ondertekening, nog een keer te kunnen zien. Op 29 april om 16:00 hebben we een afspraak kunnen maken. Dit betekent dat manlief en ik weer een flitsbezoek Normandië doen: vrijdag heen, zaterdag terug.  Oudste dochter is de 29e feesten ergens in een feesttent een paar dorpen verderop. Zij zal thuis slapen. De honden kunnen dan dus thuisblijven, dat is heel fijn want dat scheelt weer een aardige cent! Jongste dochter geef ik de opdracht om aan een vriendin te vragen of ze daar kan logeren, anders is ze heel de avond en ¾ nacht alleen thuis, en dat gaat me wat te ver voor een 12 jarige.  Op 6 mei hebben we nu de officiële overdracht gepland staan; ondertekenen en daarna kamperen in ons eigen huis!

 

29-04-22

Vandaag vertrekken manlief en ik weer samen naar La Bazoge.   Wij vertrekken al in alle vroegte, 06:15. 

Ik rij deze hele rit. Manlief leest veel, speelt Duolingo ( Frans leren) en eet en zak snoepjes op 😊. Naast de gebruikelijke vertraging rondom Antwerpen en Lille rijden we lekker door en zijn we weer rond 14:45 bij de Clos de See, een bekende chambre d’hotes voor ons inmiddels. Om 16:00 weer een afspraak met de makelaar. Ook nu is hij er al als wij om 15:50 komen aanrijden. Alles voelt bekend en de omgeving is al onze omgeving, vertrouwd.  Het huis ligt een mooi bij, het gras staat tot onze  knieën, maar de storm Eunice heeft dit huis geen schade toegebracht. De makelaar heeft de waterstand en meterstand al opgenomen. Wij hebben een grote ladder meegenomen want als we de sleutels krijgen en dus ein-de-lijk in ons nieuwe eigen huis mogen stappen, wil manlief graag de zolder inspecteren ( de balken) en hier hebben we een stevige ladder voor nodig. We vragen de makelaar of we de ladder hier mogen achterlaten aangezien we er over een krap weekje toch weer zijn.  De makelaar belt met de huidige eigenaar, die neemt niet op. Hij gaat ervan uit dat het geen probleem zal zijn.  Er zijn wat spullen opgeruimd in het huis, zoals de hele grote eettafel, maar de stoelen, het bed en de kast zijn er nog. Ik vraag de makelaar of dit ook achterblijft. Ja, ze zijn eruit zegt hij. Op zich fijn, dan hoef ik maar 1 tweepersoonsluchtbed te kopen, Manlief en ik slapen dan wel in het bed ( afdekken met veel lakens enzo, want fris is dat matras niet…..maar een matras past niet  in de auto als we met z'n 4en gaan).  We voelen en proeven de fijne sfeer en kunnen niet wachten totdat we volgende week toch echt de sleutels hebben. Voor die tijd moeten de laatste dingen nog wel geregeld worden: huis verzekeren, water aansluiten, elektriciteit aansluiten. Nu eerst maar eens een Frans avondje op het balkon in de clos de see, met cider en camembert uiteraard, Proost!

02-05-22

Het aftellen tot HET moment is begonnen, maar moeten nog wel wat belangrijke zaken geregeld worden: het huis moet betaald worden, 24 uur voor de ondertekening moet het op rekening van de notaris staan, het huis moet verzekerd worden, anders krijg je de sleutels niet, en water en elektriciteit moet op onze naam.  Eerst maar de betaling. Dit vind ik enorm spannend.  Net als in Nederland hoop je maar dat het op tijd op de rekening staat als je de overdracht hebt.  Ik mail na de betaling direct het notariskantoor met het verzoek mij te mailen als het bedrag op rekening staat, pas dan ben ik er gerust op.  Dan de verzekering van het huis. Een kennis had me al vertelt dat zij het huis bij Histox verzekert hebben. Ook wij komen na wat vergelijkingen hier op uit. Binnen 24 uur geregeld meldt de site: top! Maar na alles in te hebben gevuld krijgen we een mail dat met 7 werkdagen de polis opgemaakt zal worden. Waaaaaaatt? Dat is niet oké! Dat is zelfs helemaal niet oké! We besluiten tot woensdag te wachten, binnen 7 werkdagen kunnen ook 2 werkdagen zijn, en dan te bellen.  Dan ga ik het water maar eens regelen. Ik vul alles in en krijg op de site dan de melding dat dit bedrijf niet levert in Juvigny les Vallees.  Deze aanbieder had ik van de makelaar doorgekregen, dus ik mail hem maar met dit verhaal. Zoals altijd mailt hij binnen no time terug met een andere website. Ik mail deze organisatie met de vraag welke stappen ik moet zetten om het water bij ons op naam te krijgen.  Zo, voor vandaag even genoeg geregeld.

03-05-22

Ik heb toch de zenuwen over die verzekering, als dit niet op tijd is geregeld dan krijgen we die sleutel niet. De makelaar heeft dit ons het afgelopen bezoek ook nog eens op ons hart gedrukt: verzekeren, anders geen sleutel!  Ik ga dus toch maar vast bellen. Ik krijg een uiterst vriendelijke man aan de telefoon die zegt direct contact met Histox op te nemen ( hij is een tussen persoon) en hen te zeggen dat dit prioriteit heeft en dat het huis 6 mei verzekert moet zijn. Hij zegt dat de polis waarschijnlijk morgen al op de mail staat, zo niet moet ik donderdag even bellen. Nou, deze stress is ook weer van mijn schouders. En daar komt ook een mail binnen van het water. Een ook weer heel vriendelijke toon, een mail die mij duidelijk uitlegt hoe ik dit moet regelen. Ik volg de stappen in de mail en aan het eind van de dag krijg ik de melding “uw contract is in goede orde ontvangen” . Geen idee of we as vrijdag dan water hebben, waarschijnlijk niet, maar dan zal het binnenkort toch echt geregeld zijn. En daar is de mail van de notaris: het geld is in goede orde ontvangen. Fijn! Weer een zorg minder.  Nu alleen de elektriciteit nog. We vinden een vertaal knop op de site van EDF en vullen een formulier in. In tegenstelling tot het waterbedrijf krijg ik hier niet direct reactie op. Nou ja, even wachten dan maar.

 

04-05-22

Vandaag komen de ‘Hollandse zakjes’ binnen die ik had besteld. Plastic zakjes met een Delftsblauwe print. Deze ga ik vullen met stroopwafels, drop, hagelslag en een zijde tulp.  De bedoeling is om een zakje aan de makelaar te geven. Hij werkt als verkoopmakelaar, wordt dus niet door ons betaald, maar heeft ons echt veel geholpen en heeft veel informatie gegeven hoe het e.e.a. aan te pakken. En natuurlijk ook een zakje voor de buren. Daar willen we, als we de sleutel hebben, ook even langsgaan.  Morgen is het zover, dan gaan we!  Voor de 1e nacht heb ik een hotelletje geboekt in Vire. Het notariskantoor is in in Flers, zo’n 30 min vanaf Vire af.  6 mei zullen we dan om 15:00 tekenen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.